Je kunt het afscheid op heel verschillende manieren vormgeven en invullen, schreef ik in de vorige paragraaf, maar hoe dan? Hoe wil je dat het afscheid van jouw kind er uit zal zien?
Vaak heb je als familie best een idee, iets dat je mooi of belangrijk vindt. Mijn taak als uitvaartverzorger is het om die ideeën te vertalen in mogelijkheden.
Moeder zegt bijvoorbeeld dat ze nog één keer met het hele gezin samen in de auto zou willen zitten. Dan bespreken we manieren waarop de kist in eigen auto kan of ik vertel over de Uitvaartbus.
Foto’s
Na de uitvaart van 5-jarige Lars vroeg ik zijn ouders of ik foto’s mag gebruiken voor mijn social media. Dit mag omdat zij, nog voor het overlijden van hun zoon, ook zochten naar ideeën voor het afscheid (en die vonden bij de Wending). Met deze foto’s mag ik andere ouders suggesties aan de hand doen.
Zoals deze foto van Goudbeertjes. Na de afscheidsbijeenkomst werd aan de bezoekers gevraagd om een zakje mee te nemen.
Afscheid in een tent
Bij elkaar komen om afscheid te nemen kan in een kerk of de aula van crematorium of begraafplaats, maar het kan ook in een tent in een tuin of in een zaal van een restaurant.
Wat doe je aan het graf van een baby? Daar vertel je over ‘bellenblaaskusjes’.
Want als deze baby was blijven leven, zou ze overladen worden met kusjes. Omdat dat niet kan sturen we kusjes naar de hemel. Dat doen we door een zeepbel te blazen. Deze bel gaat omhoog en spat uit elkaar in een kusje. Een kusje dat naar de hemel vliegt.
En zo geven we, symbolisch, nog een heleboel kusjes. Op de linker foto was dat aan baby Marit. Op de rechterfoto gaven kleinkinderen in het crematorium kusje aan hun opa.
Een uitgebreider verhaal over de bellenblaaskusjes vind je hier.
Bloemenband
Op de rouwkaart wordt gevraagd om een enkele bloem mee te nemen naar de uitvaart. Die bloemen kun je in een vaas schikken, of op de kist leggen. Maar de bloemen kunnen ook met behulp van een bloemenband om de kist heen gestoken worden. Dit idee is ook voor een kinderkistje of -mand mogelijk. Zelfs met extra ruimte voor knuffels.
Vervoer
Sinds 2010 is vervoer in een rouwauto niet meer verplicht. Veel ouders kiezen dan ook voor vervoer in eigen auto. Maar wanneer je dat niet wil hoeft een rouwauto niet standaard grijs of zwart te zijn. Wanneer het niet mogelijk is om het vervoer in eigen auto te doen zijn daarvoor vele mogelijkheden.
Samen dragen
De ouders en een oom en tante dragen de kist binnen. Natuurlijk is hierbij ook een rol voor de zussen. Maar er zijn te weinig grepen aan de kist. Ik haakte hiervoor een bandje en bevestigde dat tussen de twee grepen. Zo konden de meisjes bij het dragen helpen.
Kist beschilderen – Kleur je kist
In aanloop naar het afscheid kun je ook samen de kist beschilderen. Dat kun je zelf doen maar je kunt het ook doen met behulp van een illustratie die van te voren op het kistdeksel is aangebracht. Dit idee is uitgewerkt door Kleur je kist. Dit ontwerp is van Studio Kars + Boom.
Samen bezig zijn, het is een afscheidsritueel op zich. Het geeft ruimte voor emoties, maar het is ook prettig om met elkaar bezig te zijn.
Kisten voor volwassenen zijn standaard leverbaar. Mogelijkheden voor kinderkisten kunnen, mits er nog voldoende tijd is, besproken worden.
Versieren van de kist
Of je maakt de kist persoonlijk door in plaats van knoppen vlindersluitingen te gebruiken of door er hartjes op te plakken. Deze vlinders en hartjes zijn makkelijk te versieren met verf, maar ook met viltstiften e.d.